Norsk Knarrklubb feirer vellykket sesongavslutning

«Norsk Knarrklubb har et fantastisk miljø, der vi konkurrerer skarpt på banen, og samtidig er gode seilkamerater på brygga» sier klubbleder Alexander Arnesen. Han er særlig fornøyd med at det hvert år rekrutteres nye medlemmer, og at flere gamle båter har blitt pusset opp til å bli smykker på fjorden de siste sesongene.

Norsk Knarrklubb er en av seilnorges mest aktive klasseforeninger.  De har i Oslo base hos KNS på Dronningen, der 20 knarrer ligger pent på rekke. Knarrseilerne har, til tross for nok en korona-sesong, deltatt i flere helgeregattaer og i Oslo Seilforenings høstserie. I tillegg arrangerer klubben egne etappeseilaser. I alt har 21 rormenn og 19 knarrer stilt til start i årets sesong.

Leder av teknisk komite og mangeårig knarrseiler, Morten Heldal Haugerud kjenner knarren inn og ut og gir et rast tilbakeblikk på historien: «Båten ble konstruert i 1944 av Erling Kristoffersen, samme konstruktør som står bak Oslo jolla og Kutteren. Fra 1970-tallet ble knarren bygget i plast av Børresens Båtbyggeri i Danmark. Til tross for at noen båter er i tre og noen er i plast, seiler de likt, Vinneren bestemmes av mannskapet, ikke byggematerialet!»

I dag er det 95 Knarrer i Norge. Drøyt 50 båter på Østlandet og 30 båter i Bergen. Hvert år er det båter til salgs som blir kjøpt av nye seilere som blir med i Knarrmiljøet.

Det ble frem til 1965 bygget ca. 300 knarrer i Norge, hvorav 180 ble eksportert. Børresen bygget i tillegg et hundretalls båter. Dette dannet grunnlaget for aktive miljøer i ikke bare i Norge, (0slo og Bergen), men også i København og San Fransisco. Hvert år er det International Knarr Championship (IKC), der seilere fra de fire byene møtes i hver sin by etter tur og seiler uoffisielt verdensmesterskap i lånte båter.

«IKC er ganske spesielt i seilsporten, og det er litt av en opplevelse for seilerne å konkurrere i Øresund, Raunefjorden eller Korsfjorden i Bergen, på San Francisco Bay, innenfor Golden Gate broen rundt Alcatraz og i Oslofjorden.» sier Arnesen.

Nylig avholdt klubben årsfest, med gode innslag og artige historier, der de gjennomførte sin tradisjonelle premieutdeling. Det ble delt ut til sammen 60 premier for 2020 og 2021. Vinneren av sammenlagtpremien i 2021 ble Nils Petter Haugfos, med fjorårets vinner Morten Heldal Haugerud på andreplass, men som hadde flest starter, 47 i alt. Ikke dårlig i en koronasesong.