Knarren

Knarren er en klassisk norsk seilbåt konstruert av Erling L. Kristofersen. Knarren er en robust båt med enkel seilføring. Den tåler mye vind og seiles av både erfarne seilere og nybegynnere. Det legges stor vekt på å opprettholde klassen som aktiv regattaklasse. Båten er 9.28 meter lang, 2.16 meter bred, og 1,3 meter dyp under vann. De siste trebåtene ble bygget i 1965/66. Etter den tid er det blitt bygget båter i glassfiber hos Børresen Baadebyggeri i Danmark. Fra 2005 til 2020 ble nye plastbåter bygget hos Schneidereit båtbyggeri i Tyskland.

I Norge finnes det 109 båter i seilbar stand. Av disse er 22 bygget i glassfiber, mens de resterende er lestebygget i tre – de fleste i Oregon Pine på Eik ribber, bunn – og kjølstokk og med jernkjøl. I Danmark er antall båter omtrent 130, men der er nesten halvparten av båtene bygget i glassfiber. I San Francisco er det ca. 45 båter.

Knarren er en entypebåt. Det betyr at det er regler for hvordan båten skal rigges, utstyres og for hva som kan bygges om for at det skal være en Knarr. Klassereglene beskriver spesifikasjonene for Knarren. Tips om vedlikehold og det å eie Knarr finner du her.