Jubileumsbok om knarren

I 2018 ble IKC (International Knarr Championship) arrangert for 50. gang og det var 75 år siden Knarren forlot tegnebrettet. Nå er det mulig å skaffe seg boken om den lange seilasen fram til i dag.

Boken har fått tittelen «It’s not the game, but the  way it’s played» med undertittel «- A journey through time». Den er blitt til i et nært samarbeid mellom danske, amerikanske og norske aktive knarrseilere med journalist og knarrseiler Nicolai Lassen som redaktør.Knarrbok2lukket

Det var da Danmark var IKC-arrangør i 2018, for det 50. IKC, og foreslo at det burde lages en bok om mesterskapet og knarren. Om hvordan IKC kom i stand, hva det er blitt, om menneskene, historiene og om hvordan Knarren ble skapt og fortsatt lever i beste velgående.

Boken er på hele 300 sider i stort format (25×33 cm) med svært mange flotte fotografier og et vell av gode seilerhistorier. Her finner du historier, anekdoter og bilder du ikke har hørt eller sett før.

Knarrboken forteller hvorfor IKC er blitt noe spesielt i sportens verden, og hvordan Knarren som en vellykket «one-design» er blitt populær også internasjonalt.

Vi håper at alle seilervenner og Knarr-eiere skaffer seg boken!

Boken er årets gavebok til seilinteresserte eller deg selv.Knarrbok3padekk

Bestill boken ved å kontakte:

Norsk Knarrklubb ved morten.heldal.haugerud@gmail.com (tlf 95 75 72 36)

 Tekst og illustrasjonsfoto: Morten Heldal Haugerud

På vikingtokt i varierende vind

Vikinger i alle aldre fikk testet seilerferdighetene i vind fra alle kanter. Så er kanskje også Vikingknarren årets mest sosiale regatta som passer godt til både voksne og barn med grilling og overnatting på Ytre Vassholmen.

Tekst: Morten Heldal Haugerud

Årets Vikingknarren fikk fin oppslutning med 10 Knarrer på startlinjen. Sjelden har aldersspennet på deltakerne vært så stort, fra fem måneder til over 70 år.

Det var Lise Horntvedt og Erik Bergsbakk Holter som stilte med Otto (5 måneder) som desidert var banens yngste deltaker.

DSC_7924 Martin C og Kr er på hugget ftoMHH

Martin Caspersen er på hugget. (Foto: Morten Heldal Haugerud)

Ferske knarrer

Helga 15.-16. september var det også noen ferske knarrer på banen med ON 78 med Birger Scavenius med sønnene Peder og Einar om bord, og også til rors. Og Martin Caspersen, som har vært i Knarrmiljøet hele livet, har nå endelig har fått sin egen Knarr – ON109 Helen.

Hedda fra team Kismet, var ivrig på å slå sin egen far Tilo Pfleger, skipper på ON145, noe de klarte.

Grilling i solnedgang

Lørdag ble utfordrende for alle med lite vind fra alle kanter, det eneste om manglet var ren nordavind. Men det ble tre tellende seilaser selv om det bare var to båter som klarte makstiden i den siste.

Grillkvelden og festen på Ytre Vassholmen lørdag kveld ble imidlertid av godt gammelt merke med solnedgang og skyfri himmel, og etter hvert til og med måneskinn. Det var shortsvær helt til mørket falt på. Bærum Seilforening stilte med grillkull og diverse tilbehør og med medbrakt grillmat og drikke var stemningen raskt på topp.

DSC_8011 Grilling i solnedgangen på Ytre 15.9.2018 ftoMHH

Grilling i solnedgangen på Yttre. (Foto: Morten Heldal Haugerud)

Søndag begynte med strålende sol, som langsomt ble skyet over, men som fortsatt kunne sees. Det var bra med vind, særlig i første seilas, en god sønnavind som skiftet «passe » i retning gjorde at det ble tre flotte og spennende regattaer.

 

Og resultatene fra helgen? De finner du her.

 

 

 

Haugerud ble kretsmester

Morten Heldal Haugerud (ON 138) med mannskap ble tirsdag 4. september kretsmester i knarr i Oslo og Akershus seilkrets 2018.

En av de faste tirsdagsregattaene på våren og én på høsten var gjort om til å være årets kretsmesterskap. Sist
tirsdag var utfordrende med lite vind, men Haugerud sikret seg en tredjeplass som ga ham en førsteplass totalt.
Haugerud seiler for Kongelig Norsk Seilforening (KNS).

Første reagatta i mesterskapet ble seilt 5.juni tidligere i år.

Fullstendige resultater ligger ute på manage2sail.

Flotte forhold i KNS Høstregatta

Dagen startet med at de fleste knarrene måtte slepes ut til startområdet i Bunnefjorden på grunn av lite vind.

Istedet for start, ble det midlertidig utsettelse, men ikke lenge. Vinden kom, og til sammen ni båter fikk snart belønning for sin tålmodighet.

image

Blikk stille i Bunnefjorden. (Foto: Tine Haugfos)

Fire regattaer kun for Knarr ble gjennomført i regi av KNS med hjelp i form av bøyemannskap fra Knarrklubben søndag 2. september.

Det var ikke langt mellom første og siste båt, og helt fram til siste regatta var det åpent hvem som tok seieren sammenlagt.

Morten Heldal Haugerud (ON 138) og Nils Petter Haugfos (ON 130) endte til slutt med to førsteplasser, en annen og en tredje (strøket) hver og dermed nøyaktig samme poengsum.

IMG_7567 KNS Hostreg 2-9-2018 Foto Lloyd Tunbridge

Runding av kryssmerket. (Foto: Foto Lloyd Tunbridge)

Da sistnevnte, ON 130, skled over mållinjen såvidt foran ON 138 i siste regatta, gikk imidlertid seieren til ON 130 da de hadde beste resultat av de to i siste regatta. Knut-Erik Herstad i ON 137 tok en pen tredjeplass sammenlagt med to andreplasser og en tredjeplass som tellende.

Fullstendig resultatliste for KNS’ Høstregatta for Knarr ligger ute på manage2sail.com.

Varierende vind i Kongens serie

Det blåste alt fra kuling i kastene til absolutt ingenting i årets H.M. Kongens Serieseilaser.

Tradisjonen tro var det satt opp tre dager med regatta av KNS; tirsdag, onsdag og torsdag, i år fra 21. til 23. august.

kongens-serie-2018-137

ON 137 i medvind på vei mot mål. (Foto: Tine Haugfos)

Det var solid deltakelse fra Knarrklubben med 16 påmeldte båter. Årets inviterte klasser var Express, Drake, IF, 11:meter og Snipe i tillegg til knarr.

Vinden lot vente på seg første dag, og det endte med avlyst regatta. Til gjengjeld blåste det friskt nok på onsdag, og de fleste båtene fikk vasket både rekke og kvern i Bunnefjorden. Torsdag var vinden mer håndterbar.

Resultatet etter de to gjennomførte regattaene ble Nils Petter Haugfos i ON 130 på førsteplass foran Morten Heldal Haugerud i ON 138 på andre og Knut-Erik Herstad i ON 137 på tredje.

Full resultatliste er lagt ut på manage2sail.com.

IKC 2018

IKC fylte 50 år i år, og danskene feiret det hele med en ekstra festaften og hele 33 knarrer i havna. I en hel uke var det bursdagsstemning i Skovshoved Havn utenfor København.

I år var det danskenes tur til å holde IKC, International Knarr Championship, knarrene uofiselle VM som alternerer mellom SAN Fransico, Danmark og Norge. Lørdag 4. august var det samling i Skovshoved Havn, og allerede samme dag var det jubileumsmiddag på

 

til og med lørdagen etter

Her har vi samlet litt fra årets International Knarr Championship, IKC.

Det blåste hardt hele uka, og fredag forlot båtene aldri havna da det blåste så sterkt at dagens regatta ble avlyst.

Fjorårets IKC-vinner, danske Lars Gottfredsen med mannskap, ble årets vinner i en knivskarp konkurranse med både lokale og tilreisende seilere. Hele 33 knarrer ble seilt på rundgang av team fra USA, Danmark og Norge.

Beste nordmann ble Carl-Fredrik Joyce, Bergens Seilforening, som endte opp på en 16. plass.

Her er danskenes side for IKC 2018.

Her en produksjon av Yang Republic:

Ny på banen? Dette er IKC!